By | April 20, 2023

Dijabetes tipa 1 je kronično stanje sa simptomima koji se mogu pojaviti iznenada. Ako se ne liječi, stanje može dovesti do ozbiljnih komplikacija. Zato je ključno poznavanje simptoma koji mogu biti znak dijabetesa tipa 1.

Dijabetes tipa 1 je kronično stanje u kojem gušterača proizvodi malo ili nimalo inzulina.

Inzulin je hormon koji prenosi glukozu ili šećer u krvi iz krvi u stanice. Kada uđe u stanice, glukoza se koristi za energiju. Ali nedostatak inzulina kod dijabetesa tipa 1 znači da se glukoza ne može premjestiti u stanice i umjesto toga se nakuplja u krvotoku, navodi MedlinePlus. To uzrokuje visoke razine glukoze, što dovodi do raznih simptoma.

 • Ovi se simptomi mogu pojaviti iznenada, razviti se unutar nekoliko tjedana ili mjeseci, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Tipično, dijabetes tipa 1 razvija se kod djece i mladih odraslih osoba, ali moguće je da netko bilo koje dobi doživi ovo stanje i njegove simptome.
 • Iako je dijabetes tipa 1 stanje koje se može kontrolirati, ako se ne liječi, bolest može izazvati komplikacije. Stoga simptome dijabetesa tipa 1 treba shvatiti ozbiljno kako biste mogli na vrijeme procijeniti, dijagnosticirati i liječiti.
 • Čitajte dalje kako biste saznali više o simptomima dijabetesa tipa 1 i kada kontaktirati svog liječnika ako vi ili vaša voljena osoba pokazujete bilo koji od simptoma.

Znakovi i simptomi

Postoji nekoliko znakova i simptoma koji mogu ukazivati ​​na nedijagnosticiran dijabetes tipa 1.

Učestalo mokrenje

 • Pojačana potreba za mokrenjem može biti znak dijabetesa tipa 1. To posebno vrijedi za djecu i adolescente iako je moguće i za odrasle.
 • Medicinski poznato kao poliurija, pojačano mokrenje može se razviti kada su razine šećera u krvi visoke. To je zato što višak glukoze završava u urinu, prema JDRF-u.
 • JDRF kaže da ljudi s dijabetesom tipa 1 mogu mokriti ne samo češće, već i u većim količinama.
 • Djeca koja su naučena na nošu mogu imati noćne nezgode zbog povećanja proizvodnje urina, primjećuje Američka udruga za dijabetes (ADA).

Pretjerana žeđ

Pojačana žeđ može biti znak dijabetesa tipa 1, osobito kod djece i adolescenata. Medicinski izraz za simptom je polidipsija. Osobe s dijabetesom tipa 1 mogu osjetiti pretjeranu žeđ jer njihovo pojačano mokrenje može uzrokovati dehidraciju, izvještava JDRF.

Povećana glad

Osjećaj pojačane gladi iako jedete može biti znak dijabetesa tipa 1, prema ADA. Medicinski poznat kao polifagija, simptom je moguć kod odraslih, ali je posebno čest među djecom i adolescentima. Činjenica da dijabetes tipa 1 prekida sposobnost vašeg tijela da koristi glukozu za energiju mogla bi biti ono što dovodi do ove gladi, prema JDRF-u.

Neočekivani gubitak težine

Ako jedete istu količinu hrane ili više – nego inače i počnete gubiti na težini, to može biti znak bolesti. Nacionalni institut za dijabetes te probavne i bubrežne bolesti (NIDDK) napominje da neobjašnjivi gubitak težine može ukazivati ​​na dijabetes tipa 1. JDRF kaže da bi ovaj simptom mogao biti povezan s pojačanim mokrenjem koje bolest može uzrokovati: ako vaše tijelo ne apsorbira šećer kako bi trebalo i umjesto toga ga gubi urinom, možete neočekivano izgubiti na težini.

Slabost i umor

Slabost i umor također su povezani s dijabetesom tipa 1. Uz umor, možete otkriti da dovoljno sna ne može pomoći vašem umoru, prema MedlinePlus. Umor može ograničiti vaše fizičko i mentalno funkcioniranje i pogoršati kvalitetu vašeg života, navodi se u uvodniku časopisa Diabetes Therapy. Razgradnja mišića i masnoće koja može biti uključena u dijabetes tipa 1 mogla bi biti ono što uzrokuje slabost i umor, National Library of Medicine.

Zamagljen vid

Zamagljen vid također se može pojaviti kod dijabetesa tipa 1. Visoka razina glukoze može uzrokovati oticanje ili porast razine tekućine u očnim tkivima što vam pomaže da se fokusirate, prema NIDDK. Ako se dijabetes dijagnosticira i liječi, ovaj simptom može nestati nakon što se razina glukoze vrati na normalne razine uz odgovarajuće liječenje.

Dijabetička ketoacidoza

Za neke ljude čiji dijabetes tipa 1 tek treba dijagnosticirati, prvi znak bolesti može biti po život opasno stanje poznato kao dijabetička ketoacidoza (DKA). DKA se javlja kada razine šećera u krvi postanu ekstremno visoke a razine inzulina niske, prema CDC-u. Isprva ćete možda pomisliti da imate želudac. To je zato što, prema studiji iz 2019. objavljenoj u časopisu Cureus, DKA može započeti nejasnim simptomima poput:

 • Mučnina
 • Povraćanje
 • Bol u želucu.

Razvoj DKA obično je spor. Ali može se razviti brže – čak i unutar nekoliko sati ako je uključeno povraćanje, izvještava ADA.

Prema CDC-u, drugi simptomi DKA uključuju:

 • Brzo, duboko disanje
 • Suha koža i usta
 • Zajapureno lice
 • Dah s mirisom voća
 • Glavobolja
 • Ukočenost mišića ili bolovi
 • Biti jako umoran.
 • Kada posjetiti pružatelja zdravstvenih usluga

Dijabetes tipa 1, iako se obično povezuje s djecom, može se razviti u bilo kojoj dobi. Ako osjetite bilo kakve simptome dijabetesa tipa 1, najbolje je razgovarati s liječnikom kako bi oni mogli odrediti koji su koraci u dijagnostici i liječenju potrebni.

Liječnička pomoć je osobito važna ako osjetite bilo kakve simptome DKA. Budući da stanje može biti opasno po život, NIDDK kaže da biste trebali odmah otići liječniku ili najbližoj hitnoj pomoći ako sumnjate na DKA.

Simptomi dijabetesa tipa 1 možda se neće odmah pojaviti kod odraslih. U stvari, prema ADA-i, dijabetes se često otkriva tijekom rutinskih krvnih pretraga, što je jedan od razloga zašto je rutinska krvna slika važna.

Sažetak

Dijabetes tipa 1 je kronično stanje koje zahtijeva liječenje, kao što je uzimanje inzulina, da bi se kontroliralo. Važno je poznavati simptome bolesti kako biste prepoznali kada biste trebali posjetiti liječnika. Obraćanje pozornosti na promjene u vašoj žeđi, gladi i učestalosti mokrenja može vam pomoći uočiti klasične prve znakove bolesti. Neobjašnjivi gubitak težine, slabost i umor, zajedno s drugim simptomima, također mogu biti znakovi dijabetesa tipa 1 i o tome treba razgovarati s liječnikom. Simptomi se mogu pojaviti iznenada i, ako se ne procijene i ne zbrinu, mogu izazvati ozbiljne komplikacije. Ali prema ADA-i, rizik od tih komplikacija povezanih s dijabetesom može se smanjiti ranim otkrivanjem i liječenjem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *