By | May 20, 2023

Ova vrsta teških opeklina od sunca uzrokuje bolnu, crvenu kožu s mjehurićima, pa čak i simptome slične gripi. Otrovanje suncem je teška opeklina od sunca koja nastaje nakon predugog boravka na suncu ili kao nuspojava određenih lijekova. Često trovanje suncem rezultira bolnom, crvenom kožom s mjehurićima, pa čak i simptomima sličnim gripi. Trovanje suncem nije baš medicinska dijagnoza,  rekla je Mary L. Stevenson, MD, dermatološka kirurginja na NYU Langone Health. Također, trovanje suncem ne uključuje stvarni otrov. Umjesto toga, to je laički izraz za stvarno, jako teške opekline od sunca.

Bez obzira na to zovete li to teške opekline od sunca ili slučaj trovanja suncem, evo što trebate znati o zaštiti i liječenju svoje kože.

Vrste trovanja suncem

Postoje različite vrste trovanja suncem, uključujući fotoalergijske ili fototoksične reakcije. Vrsta trovanja suncem koju ćete razviti ovisi o uzroku i temeljnim čimbenicima rizika. Međutim, najčešći uzrok trovanja suncem jednostavno je predugo izlaganje UV zrakama bez odgovarajuće zaštite.

Fotoalergijske reakcije

Fotoalergijske reakcije nuspojava su određenih lijekova koji čine vašu kožu osjetljivom na sunčeve UV zrake i izazivaju imunološku reakciju. Na primjer, lokalni lijekovi poput izotretinoina koji se koriste za liječenje akni povećavaju rizik od fotoalergijske reakcije. Isto tako, oralni lijekovi, poput hormonskih kontraceptiva, mogu povećati osjetljivost vaše kože. Ovo će više izgledati kao alergijski imunološki odgovor – osip, nego kao opekline od sunca.

Fototoksične reakcije

Poput fotoalergijskih reakcija, fototoksične reakcije također su nuspojave određenih lijekova, poput retinoida. Nasuprot tome, na koži se stvara osip koji nalikuje opeklinama od sunca bez značajnog izlaganja UV zračenju. Minimalna količina izloženosti suncu može izazvati fototoksičnu reakciju. Lijekovi koji mogu izazvati fototoksičnu reakciju uključuju tetraciklinske antibiotike i amiodaron. Ovo će više izgledati kao pretjerana opeklina od sunca.

Simptomi trovanja suncem

Trovanje suncem dijeli nekoliko simptoma s opeklinama od sunca. Naime, trovanje suncem uzrokuje simptome poput:

 • Crvenilo
 • Mjehurići
 • Simptomi slični gripi, kao što su vrućica, zimica ili mučnina
 • Osip
 • Ljuštenje kože
 • Bol na mjestima gdje je koža bila izložena sunčevim UV zrakama.

Obično ćete početi primjećivati ​​simptome opeklina od sunca nekoliko sati nakon izlaganja suncu. U nekim slučajevima simptomi se mogu pojaviti tek dan kasnije ili dulje. Ako imate temeljne imunološke poremećaje ili kožne bolesti, također možete doživjeti fotodermatoze. Fotodermatoze su “erupcije na koži ili osipi koji su abnormalne reakcije kože na izlaganje suncu”, objasnio je dr. Stevenson.

Što uzrokuje trovanje suncem?

Sunčane opekline nastaju kada kožu izlažete sunčevim UV zrakama dulje vrijeme. Opekline od sunca mogu se pojaviti sa ili bez zaštite od sunca ili drugih zaštitnih mjera. Također, umjetne UV zrake, poput onih u solarijima, uzrokuju opekline.

I UVA i UVB uzrokuju opekline, ali UVB zrake oštećuju vašu DNK. Kada se vaš DNK pokuša popraviti, tijelo oslobađa upalne markere. Kao odgovor, vaša koža stvara crvene, bolne opekline od sunca. 

Otrovanje suncem je teška sunčana opeklina. Vrijeme koje provodite vani, vaša lokacija, doba dana i vrijeme mogu povećati rizik od ozbiljnih opeklina od sunca. Na primjer, ako poslijepodne provedete vani na velikoj nadmorskoj visini, mogli biste dobiti ozbiljnije opekline od sunca nego inače.

Također, određeni lijekovi čine vašu kožu osjetljivijom na sunčeve UV zrake nego inače. Drugi tretmani mogu izazvati osip nalik opeklinama od sunca.

Faktori rizika

Svatko može dobiti opekline od sunca ili se otrovati suncem. Ipak, određeni čimbenici povećavaju rizik od ozbiljnih opeklina od sunca, uključujući:

 • Vrijeme dana
 • Oštećenje ozonskog omotača
 • Velike nadmorske visine
 • Vrijeme, poput vedrog neba
 • Neposredna blizina ekvatora
 • Sunčane lampe i solariji
 • Vježbanje na otvorenom
 • Svijetla koža koja lako izgori
 • Određeni lijekovi.
 • Kako se dijagnosticira trovanje suncem?

Blage opekline od sunca obično ne zahtijevaju posjet liječniku radi postavljanja dijagnoze. Nasuprot tome, za trovanje od sunca, liječnik može procijeniti ozbiljnost vaše opekline. Obično će liječnik obaviti fizički pregled i procijeniti eventualno crvenilo i bol. Također mogu opipati vašu kožu kako bi provjerili postoji li toplina, oteklina ili svrbež. Na temelju ozbiljnosti tih simptoma, liječnik može odrediti stupanj vaše opekline od sunca.  Simptomi slični gripi povezani su s teškim opeklinama od sunca. Nadalje, mjehurići mogu značiti da su vaše opekline duboke.

Tretmani za trovanje suncem

Prva stvar koju trebate učiniti kada primijetite opekline od sunca, ozbiljne ili druge, jest skloniti se sa sunca. Zatim procijenite štetu. 

“Ekstremni mjehurići ili simptomi dehidracije zahtijevaju posjet zdravstvenom osoblju koji može pregledati, procijeniti i liječiti simptome te, u teškim slučajevima, liječiti dehidraciju”.

Ako mjehurići prekrivaju veliki dio vašeg tijela, odmah posjetite liječnika. U nekim ćete slučajevima možda morati otići na hitnu pomoć, osobito ako imate simptome slične gripi ili ste dehidrirani. Pružatelji zdravstvenih usluga mogu liječiti trovanje suncem intravenskim (IV) tekućinama za rehidraciju. Specijalist može pružiti dodatnu skrb u jedinici za opekline.

Blaga opeklina od sunca vjerojatno je nešto što možete riješiti kod kuće. Uzmite u obzir sljedeće savjete za liječenje blagih opeklina od sunca:

 1. Ohladite kožu: Tuširajte se hladnom vodom ili upotrijebite hladne obloge kako biste ublažili bol i snizili temperaturu kože.
 2. Koristite aloe veru: Gelovi napravljeni s aloe verom “mogu pružiti učinak hlađenja koji može olakšati simptome”, istaknuo je dr. Stevenson. 
 3. Razmislite o mliječnim oblozima: “Hladni mliječni oblozi također mogu pružiti olakšanje, budući da lipidi u mlijeku mogu umiriti kožu”, rekao je dr. Stevenson.
 4. Uzimajte lijekove protiv bolova: Lijekovi protiv bolova koji se izdaju bez recepta (OTC) poput ibuprofena mogu ublažiti bol dok se simptomi ne povuku, obično u roku od nekoliko dana. 
 5. Pokušajte s visokom dozom vitamina D: Istraživanja pokazuju da visoka doza vitamina D može pomoći u ublažavanju upale uzrokovane opeklinama od sunca. Potrebna su dodatna istraživanja o odgovarajućoj dozi, stoga razgovarajte s liječnikom prije dodavanja bilo kakvih dodataka prehrani nakon opeklina od sunca.
 6. Pijte puno vode: Opekline od sunca i trovanje suncem mogu dehidrirati. “Nakon što ste predugo bili na suncu, hidratacija je ključna, pa svakako popijte”, rekao je dr. Stevenson.
 7. Nemojte pucati mjehure: Dok zacjeljujete, pazite da ne dodirnete mjehure. Pucanje mjehurića povećava rizik od infekcije.
 8. Pokrijte se: Nosite zaštitnu odjeću dok ste vani kako biste pomogli svojoj koži da zacijeli i spriječite buduće opekline od sunca.
 9. Kako spriječiti trovanje suncem

Budući da je trovanje suncem u svojoj srži ozbiljna opeklina od sunca, pridržavanje standardnih savjeta za zaštitu od sunca pomoći će vam da to izbjegnete. Prekrijte izloženu kožu vodootpornom kremom za sunčanje širokog spektra sa zaštitnim faktorom 30 ili više, čak i za oblačnih dana. Krema za sunčanje sa zaštitnim faktorom od najmanje 30 štiti vas od UVA i UVB zraka.

Pazite da koristite otprilike količinu kreme za sunčanje veličine čašice za tijelo i količinu veličine žličice za lice i vrat, rekao je dr. Stevenson. Zatim, ponovno nanesite svaka dva sata. Također, ne zaboravite staviti kremu za sunčanje na skrivena mjesta koja je lako promašiti, poput tjemena i ušiju.

Razmislite o nošenju odjeće za zaštitu od sunca s ugrađenim UPF (poput SPF za tkanine). Međutim, odjeća koja pokriva izloženu kožu, šeširi širokog oboda i sunčane naočale također dobro pristaju. Ograničenje izlaganja suncu kada su UV zrake najjače, obično između 10 ujutro i 16 sati, također je ključno. Na kraju, nikad ne koristite solarije, koji značajno povećavaju rizik od raka kože. Biti u solariju samo 15 minuta jednako je provesti cijeli dan na suncu.

Komorbidna stanja

Opekline od sunca, osobito teške i česte, povećavaju rizik od raka kože. Pet ili više opeklina od sunca s mjehurićima u dobi od 15 do 20 godina povećava rizik od nemelanomskog raka kože za 68%. Nasuprot tome, rizik od melanoma povećava se za 80%. Melanom je teška vrsta raka kože.

Život s trovanjem suncem

Uz liječenje, trovanje suncem na kraju zacijeli. Međutim, trebali biste se odmah obratiti liječniku ako imate bilo koji od sljedećih simptoma:

 • Simptomi slični gripi, poput zimice, vrućice, mučnine
 • Osip
 • Vrtoglavica
 • Otežano disanje
 • Povećan broj otkucaja srca
 • Biti jako žedan, ali ne mokriti
 • Blijeda koža koja je vlažna ili hladna na dodir
 • Osjetljivost na svjetlost
 • Bolni mjehurići.

Tretmani, poput hladnog tuširanja i održavanja hidratacije, mogu vam pomoći da se osjećate ugodno dok se oporavljate od trovanja suncem. Također, poduzimanje mjera opreza za zaštitu od budućih opeklina od sunca jedan je od najvažnijih načina za smanjenje rizika od raka kože.

Brzi pregled

Otrovanje suncem je teška opeklina od sunca, koja nastaje nakon predugog boravka na suncu. U nekim slučajevima, trovanje suncem se razvija kao nuspojava određenih lijekova.  Često trovanje suncem rezultira bolnom, crvenom kožom s mjehurićima, pa čak i simptomima sličnim gripi. Hlađenje kože, uzimanje lijekova protiv bolova i održavanje hidratacije mogu pomoći u ublažavanju teških simptoma opeklina od sunca.  Pobrinite se da poduzmete mjere opreza kako biste se zaštitili od budućih opeklina od sunca i smanjili rizik od raka kože.

Izvor: qoerih.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *