By | April 20, 2023

Dok stres može biti normalan odgovor na svakodnevne nevolje, previše stresa može uzrokovati kronični fizički i emocionalni stres. Suočen s potencijalnom prijetnjom, vaš mozak često reagira aktiviranjem odgovora “bori se, bježi ili zamrzni se” kako bi vas zaštitio. Otpuštanjem hormona vaše tijelo vas priprema da učinite sve što je potrebno – kao što ime sugerira, što uključuje borbu, bijeg ili smrzavanje – da vas održi na životu.

Iako je taj odgovor koristan u vremenima opasnosti, vaše ga tijelo ponekad pretjerano koristi. A to može uzrokovati stres, uništavajući tijelo i um. Različiti ljudi stres predstavljaju na potpuno različite načine. Na primjer, jedna osoba može ležati budna noću, bezumno listajući društvene mreže, nesposobna odmoriti oči. S druge strane, njihov partner može mirno spavati cijelu noć, ali stalno zaboravlja svoje ključeve i postaje nevjerojatno razdražljiv oko važnih rokova.

Evo što trebate znati o učincima reakcije vašeg tijela “bori se, bježi ili zamrzni” i kako se osloboditi stresa.

Kako označiti stres

Kako bi objasnili širok raspon načina na koji se stres pojavljuje kod ljudi, pružatelji zdravstvenih usluga promatraju različite kategorije. To uključuje promjene u zdravlju, energiji, ponašanju i raspoloženju, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Oslanjaju se na vaše osjećaje koje sami izjavljujete i mogu čak skrenuti pozornost na simptome za koje možda niste znali da su uzroci stresa.

Vrijeme vaših simptoma također može pomoći u određivanju situacija ili okidača koji vam donose stres. Ili su možda vaša tjeskoba i frustracija rezultat kroničnog stanja emocionalnog stresa. Na primjer, ako vam se krvni tlak poveća nakon grubog razgovora sa šefom, ali se brzo vrati u normalu, možda doživljavate zdravu reakciju na stres.

Ali ako stalno ponavljate riječi svog šefa u glavi i fiksirate se na razgovor danima kasnije ili razvijete novu opsjednutost kasnonoćnim igranjem kako biste se lakše nosili s osjećajima tjeskobe, možda se borite s kroničnim stresom.

Kako stres utječe na tijelo?

Stres je normalan dio svakodnevnog života. Ali kada se vaša reakcija “bori se, bježi ili smrzni” ne isključi, to može utjecati na vaše zdravlje. Poteškoće se često javljaju u nekoliko ključnih područja – psiholoških, fizičkih, bihevioralnih i međuljudskih.

Psihološki

Razvoj anksioznosti i depresije može biti razlog za zabrinutost. Možete osjećati stalnu zabrinutost ako vaš mozak uvijek traži opasnost. Ili se možete početi osjećati beznadno zbog beskrajnog straha. Oba ta osjećaja mogu uzrokovati probleme sa snom, koncentracijom i pamćenjem zbog preopterećenosti zabrinutim mislima, prema National Library of Medicine.

Fizički

Kada se aktivira reakcija vašeg tijela “bori se, bježi ili zamrzni”, vaš mozak oslobađa kortizol, hormon koji uzrokuje navalu adrenalina. Možete osjetiti kako vam srce ubrzano kuca ili doživjeti neodoljive napade energije.

Ali previše kortizola može uzrokovati fizičke promjene, poput debljanja, visokog krvnog tlaka i problema s oralnim zdravljem, prema Johns Hopkins Medicine Health Library. Također možete doživjeti pogoršanje postojećih kroničnih zdravstvenih stanja, poput ekcema i sindroma iritabilnog crijeva.

Bihevioralni

Vaše tijelo je pametno. Ono zna da biti pod prevelikim stresom nije dobro za vas. Dakle, vaše tijelo može žudjeti za stvarima koje mu pomažu da pobjegne od negativnih osjećaja i opusti se. Nažalost, to nisu uvijek najzdraviji načini oslobađanja od stresa.

Uobičajene promjene u ponašanju uključuju povećanje unosa alkohola ili droga, konzumiranje hrane s visokim udjelom ugljikohidrata i odvraćanje pažnje satima besmislenog listanja na društvenim mrežama. Iako te aktivnosti mogu pružiti trenutačno olakšanje od stresa, one također mogu dovesti do napada novih, dugoročnih zdravstvenih problema.

Međuljudski

Jeste li ikada primijetili da vam strpljenje ponestane kad god se približite važnom roku? Pa, ponekad je potrebna smirenost da bismo bili ljubazni.

Vaš mozak radi kako bi vas zaštitio od stresora, a ne nužno da bude ljubazan. Možete primijetiti povećanu razdražljivost ili ljutnju. Ili, ovisno o vašem temperamentu, možete se sve više oslanjati na ljude i tražiti sigurnost ili čak nesvjesno odgurnuti druge.

Zdravi načini za ublažavanje stresa

Iako uzroci stresa mogu imati nekoliko emocionalnih i fizičkih učinaka na vaše tijelo, postoje zdravi načini za ublažavanje tih negativnih osjećaja.

Važno je napomenuti da vam se vaš mozak može boriti dok se opuštate. Kada misli da vas štiti od opasnosti, vaše tijelo može prepoznati usporavanje kao dodatnu prijetnju. Primijetite oklijevanje, podsjetite se da ne postoji neposredna prijetnja i isprobajte nekoliko sljedećih lijekova za ublažavanje stresa.

Kupite sebi vrijeme i prostor

Dopuštanje vašem mozgu vremena da se prilagodi i “opusti” od stresnih aktivnosti pomaže vašem sustavu da se zdravo regulira. Ako brzo skačete između virtualnih radnih sastanaka i priprema za ručak, a zatim na stresan telefonski poziv, lako je postati tjeskoban.

Ne zaboravite dodati malo prostora. Zastanite prije nego što se javite na telefon, dajte si pet minuta da pokušate duboko disati između posla i vremena za obitelj, namjestite alarm koji vas podsjeća da se rastežete tijekom dana i pronađite načina da delegirate neke zadatke. Svaki mali djelić može pomoći da se stres rasprši.

Eksperimentirajte s opcijama koje umiruju vaš um

Možda će biti potrebno nekoliko pokušaja i pogrešaka, ali pronalaženje tehnika koje smanjuju stres može biti korisno za kronični stres. Možete pokušati s laganom tjelovježbom (visokoenergetski treninzi mogu ubrzati otkucaje srca, pogoršavajući reakciju vašeg tijela “bori se, bježi ili zamrzni se”), kupke s epsom soli, vježbe dubokog disanja i vođene meditacije. Besmislene aktivnosti poput bojanja ili izrade rukotvorina također mogu pomoći vašem mozgu odvratiti pažnju od zabrinjavajućih misli.

Dok isprobavate različite aktivnosti, ne zaboravite pratiti što funkcionira, a što ne. Možete voditi popis korisnih lijekova za ublažavanje stresa i pristupiti im kad god je potrebno.

Smanjite stvari koje pojačavaju vaš sustav

Konzumacija kofeina, alkohola i hrane s visokim udjelom šećera te pregledavanje društvenih mreža može biti primamljivo kada je stres posebno visok. Te aktivnosti mogu ponuditi kratkotrajnu razonodu i užitak. Međutim, prema CDC-u, dugoročne posljedice često su povećana tjeskoba i loša kvaliteta sna.

Sažetak

Dobivanje stručne pomoći ako se osjećate preopterećeno nikada nije loš plan. Pretpostavimo da stres i dalje utječe na vašu sposobnost koncentracije i dovršetka svakodnevnih aktivnosti nakon što ste probali neke zdrave lijekove za ublažavanje stresa. U tom slučaju možete isprobati virtualnu terapiju ili se obratiti pružatelju zdravstvenih usluga za dodatnu podršku.

Odmah potražite pomoć ako imate bilo kakve misli o samoozljeđivanju.

Izvor: qoerih.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *